Evo koliko šoljica kafe smete popiti u toku dana! Doktorka upozorila da sve preko ove brojke razara srce
Kafa, Foto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

Evo koliko šoljica kafe smete popiti u toku dana! Doktorka upozorila da sve preko ove brojke razara srce

Kofein značajno utiče na ubrzanje otkucaja srca i povećanje krvnog pritiska, čime direktno opterećuje krvne sudove i rad srca

Objavljeno:

Prekomerna upotreba kofeina povezana je s povećanim rizikom od smrtonosnih srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Samo četiri šoljice kafe dnevno mogu izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme, upozoravaju stručnjaci.

Kofein značajno utiče na ubrzanje otkucaja srca i povećanje krvnog pritiska, čime direktno opterećuje krvne sudove i rad srca. Dugotrajna konzumacija većih količina kofeina neminovno vodi ka potencijalnim srčanim problemima.

Više od četiri šoljice povećava rizik od bolesti

Istraživanje doktorke Nensi Kagatar ukazuje na to da ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može povećati rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja.

- Zbog svog uticaja na autonomni nervni sistem, redovna konzumacija kofeina može kod zdravih osoba povećati opasnost od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih problema - izjavila je doktorka Kagatar. Ona je, zajedno s timom indijskih naučnika, došla do ovih zaključaka proučavajući 92 zdrave osobe, prenosi Daily mail.

Unos kafe
Unos kafefoto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Tokom istraživanja, ispitanicima su mereni otkucaji srca i krvni pritisak pre i posle trominutne kardio vežbe. Prikupljeni su podaci o demografiji i unosu kofeina, uključujući informacije o tome da li piju kafu, čaj ili bezalkoholna pića. Oko 20 odsto učesnika konzumiralo je više od 400 mg kofeina dnevno, što je ekvivalentno dvema energetskim pićima ili oko devet šoljica crnog čaja. Kod tih ispitanika primećeni su povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca nakon vežbanja.

- Podizanje svesti o rizicima prekomerne upotrebe kofeina ključno je za očuvanje zdravlja srca- smatra doktorka Kagatar.

Najveći unos kofeina zabeležen je kod žena iz urbanih sredina koje rade u poslovnom okruženju.

Privremeno povišen krvni pritisak nije opasan, ali dugotrajan visok pritisak može oštetiti krvne sudove i srčani mišić, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara, problema s bubrezima, demencije i oštećenja vida. Hronično ubrzan puls takođe može izazvati slične komplikacije.

Kafa
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Kofein je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca na svetu. On blokira receptore u mozgu koji regulišu san, pamćenje i koncentraciju, ubrzava rad srca i povećava dotok kiseonika u mozak, što pomaže da se osećamo budnije.

Umereno konzumiranje kofeina nije štetno

Starija istraživanja sugerišu da umerena konzumacija kofeinskih napitaka nije štetna, kao i da ispijanje male količine čaja može poboljšati zdravlje creva i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Neka istraživanja ukazuju da umerena upotreba kafe može produžiti život osoba koje rade u kancelarijama.

Zaključno, prekomerna konzumacija kofeina, naročito iz energetskih pića s visokim sadržajem kofeina i šećera, može dugoročno negativno uticati na kardiovaskularno zdravlje, zavisno o opštem zdravlju pojedinca. Unos više od 5000 mg kofeina može biti fatalan, prema podacima Centra za bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/informer/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.